Omgevingswet
De belangrijkste pijlers
Omgevingsloket
U kunt voortaan bij één loket een vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld wonen, wegen, natuur, milieu en water. De aanvraag komt via het Omgevingsloket vanzelf bij de overheidsinstantie die de vergunning kan verlenen. Dat kan de gemeente, provincie, waterschap of de rijksoverheid zijn. Ga voor het aanvragen van een vergunning na 1 januari naar het nieuwe Omgevingsloket.
Let op: tot 1 januari 2024 kunt u een vergunning aanvragen via het huidige Omgevingsloket.
Anders werken
De wet wil dat de overheid probeert om plannen van inwoners mogelijk te maken. Behalve als dat echt niet kan. Straks kunt u zien welke regels er allemaal op een adres gelden. Het duurt nog wel even voordat het zover is. De regels per adres zijn pas te zien nadat alle bestaande en nieuwe regels terugkomen in het Omgevingsplan. En dat zal nog jaren duren.
Omgevingstafel
Soms willen inwoners of bedrijven een plan uitvoeren met veel gevolgen voor de omgeving. Dat plan kunnen zij tijdens een Omgevingstafel met alle betrokken overheden bespreken. Zo kan het waterschap direct aangeven of de plannen wateroverlast kunnen veroorzaken en kan de brandweer advies geven over de (brand)veiligheid. Eerder besprak de gemeente plannen van initiatiefnemers ook al tijdens een vooroverleg. Maar nu schuiven betrokken partijen ook direct aan. Zo is sneller duidelijk of plannen haalbaar zijn.
Omgevingsvisie
Toekomstplannen
De Omgevingswet bepaalt dat alle gemeenten een Omgevingsvisie voor de toekomst moeten vaststellen. De gemeenteraad van Westervoort stelde in 2021 een Omgevingsvisie vast voor de gemeente Westervoort tot 2040. In de Omgevingsvisie komen alle onderwerpen aan bod die belangrijk zijn voor de toekomst van Westervoort.
De omgevingsvisie van Westervoort kun je downloaden via Planviewer.
Veelgestelde vragen
Wat is de Omgevingswet eigenlijk?
De Omgevingswet voegt alle bestaande wetten en regels voor de leefomgeving samen. Vanaf 1 januari 2024 kun je in een digitaal loket in een keer alle vergunningen aanvragen. De aanvraag komt via het Omgevingsloket vanzelf bij de overheidsinstantie die de vergunning kan verlenen. Dat kan de gemeente, provincie, waterschap of de rijksoverheid zijn.
Wat verandert er precies?
De wet wil dat de overheid probeert om plannen van inwoners mogelijk te maken. Behalve als dat echt niet kan. Straks kunt u zien welke regels er allemaal op uw eigen adres gelden. Het duurt nog wel even voordat het zover is. De regels per adres zijn pas te zien nadat alle bestaande en nieuwe regels terugkomen in het Omgevingsplan. En dat zal nog jaren duren.
Waar kan ik na 1 januari een vergunning aanvragen?
Voor het aanvragen van een vergunning kun je na 1 januari gebruik maken van een nieuw digitaal Omgevingsloket. De aanvraag komt dan vanzelf bij de organisaties die een vergunning mogen geven. Dat kan de gemeente, de provincie, het waterschap of de rijksoverheid zijn. Het nieuwe Omgevingsloket vind je hier.
Wat is een Omgevingsvisie?
De Omgevingswet bepaalt dat alle gemeenten een Omgevingsvisie voor de toekomst moeten vaststellen. De gemeenteraad van Westervoort stelde in 2021 een Omgevingsvisie vast voor de gemeente Westervoort tot 2040. In de Omgevingsvisie komen alle onderwerpen aan bod die belangrijk zijn voor de toekomst van Westervoort. Denk aan een duurzaam thuis, een gezonde, sociale en veilige omgeving, een vitale economie en een goede bereikbaarheid voor alle inwoners.
De Omgevingsvisie van Westervoort kun je downloaden via Planviewer.
Wat is een Omgevingstafel?
Soms willen inwoners, bedrijven of inititiatiefnemers een plan uitvoeren met veel gevolgen voor de omgeving. Dat plan kunnen zij tijdens een Omgevingstafel met alle betrokken overheden bespreken. Zo kan het waterschap direct aangeven of de plannen wateroverlast kunnen veroorzaken en kan de brandweer advies geven over de (brand)veiligheid. Eerder besprak de gemeente plannen van initiatiefnemers ook al tijdens een vooroverleg. Maar nu schuiven betrokken partijen ook direct aan. Zo is sneller duidelijk of plannen haalbaar zijn.
Wat is participatie bij bouwinitiatieven?
De Omgevingswet wil dat initiatiefnemers met hun omgeving in gesprek gaan over ruimtelijke plannen. Dat wordt ook wel participatie genoemd. Bij het aanvragen van een vergunning moet je daar ook melding van maken. Bij grotere plannen is een verslag nodig. Daarin staat met wie je hebt gesproken en wat de reacties op de plannen zijn.
Meer vragen?
Heeft u een andere vraag over de Omgevingswet, stel die dan via omgevingswet@1stroom.nl.