Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de oneven weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Omgevingsvergunning

Goed om te weten

Vergunning nodig of niet

  • Met de vergunningcheck van Omgevingsloket online ziet u of een omgevingsvergunning nodig heeft of dat het omgevingsvergunningvrij is.
  • Soms kan het zijn dat u een melding moet doen. Dit is vaak het geval bij sloop en milieu.
  • Wilt u van de gemeente bevestigd krijgen of iets wel of niet vergunningvrij is? Dan kunt u via het omgevingsloket een conceptaanvraag in dienen. Aan het indienen van een conceptaanvraag zijn wel kosten verbonden conform de legesverordening van de gemeente Westervoort.

Check het bestemmingsplan

Heeft u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar en hoeveel er gebouwd mag worden. U vindt de bestemmingsplannen van Westervoort op de website Ruimtelijkeplannen.nl.

Uw bouwplan zal verder getoetst worden aan de welstandseisen. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar onze welstandsnota.

Monument

Bent u eigenaar van een (rijks/gemeentelijk)monument ? Dan moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Een omgevingsvergunning vraagt u aan in het Omgevingsloket online van de Rijksoverheid.

Omgevingsloket online met DigiD of eHerkenning

Overleg met gemeente

Op 1 november 2014 is de regelgeving voor vergunningvrij bouwen gewijzigd. Voor vragen verwijzen wij u naar www.omgevingsloket.nl, waar u een vergunningcheck kunt doen. Heeft u na het doorlopen van de vergunningcheck nog vragen? Neem dan telefonisch contact op met het klantcontactcentrum van de gemeente via (026) 317 99 11 voor het maken van een afspraak. Wij kunnen u dan toelichting geven op de vragen die gesteld worden.

Opvragen kopieën

Als u kopieën van vergunningen / (bouw)tekeningen wilt ontvangen, kunt u deze opvragen via omgevingsvergunning@1stroom.nl . Let op: Hier zijn kosten aan verbonden (zie tab kosten).

Voorbeelden

Wanneer kunt u vergunningsvrij bouwen? Wanneer heeft u een omgevingsvergunning nodig? Op de website van de Rijksoverheid vindt u voorbeelden van de voorkomende verbouwingen en bouwplannen.