Rijbewijs aanvragen of verlengen

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U maakt daarvoor online een afspraak. Het vernieuwen/ verlengen van uw rijbewijs kan vanaf 1 november 2022 ook online.

Online verlengen

Met ingang van 1 november 2022 kunt u uw rijbewijs online verlengen op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs dan zonder afspraak in het gemeentehuis afhalen.

Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nlexterne-link-icoon.

Hoe werkt het?

De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengenexterne-link-icoon. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs zonder afspraak ophalen op het gemeentehuis.

Goed om te weten

Ophalen

U kunt uw rijbewijs ophalen nadat u een sms of e-mail van ons ontvangen heeft. Als u geen e-mail of telefoonnummer heeft opgegeven dan ligt uw rijbewijs na 5 werkdagen voor u klaar. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan tijdens onze openingstijden. De openingstijden van het gemeentehuis vindt u terug op onze contactpagina.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan een afspraak voor een spoedaanvraag. Bel hiervoor het KlantContactCentrum: (026) 317 99 11. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het langer duren. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? De aangifte van vermissing doet u:

  • Online via www.rdw.nlexterne-link-icoon. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. De vermissing wordt direct verwerkt.
  • Op het gemeentehuis bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Neem uw paspoort en/of identiteitskaart mee.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De jonge bestuurder heeft een begeleiderspas om een rijbewijs aan te vragen. De begeleiderspas vraagt u aan bij de RDWexterne-link-icoon.

Uw buitenlandse rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via de gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen. Kijk voor de voorwaarden voor omwisselen en nog tijdelijk met uw buitenlandse rijbewijs rijden op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Maak daarvoor eerst online een afspraak.

Brexit en uw rijbewijs

Wat betekent dit voor u? Alle informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig

  • als u 75 jaar of ouder bent
  • of als u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

Geldigheid

Soort rijbewijsGeldig
Rijbewijs tot 65 jaar10 jaar
Rijbewijs van 65 tot 70 jaartot datum 75e verjaardag
Rijbewijs vanaf 70 jaar5 jaar
Rijbewijs C, D5 jaar
Rijbewijs voor mensen met beperkingmaximaal 10 jaar

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Een pasfoto. Let op de eisen voor een pasfotoexterne-link-icoon.
  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al heeft.
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Pasfoto-automaat

In de hal van het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. Wilt u pasfoto's uit de automaat? Kom dan minimaal 10 minuten voor uw afspraak en maak eerst de pasfoto's. Daarna kunt u het afsprakenbonnetje halen.

Betaling van de pasfoto’s uit de automaat (€9,00) kan alleen contactloos met uw pinpas bij de automaat zelf. 

De pasfoto-automaat is niet voor iedereen geschikt om pasfoto’s te maken. Zo is het voor jonge kinderen erg lastig om een foto te maken die aan de eisen voldoet. Ook als u lichtgrijs tot wit haar heeft, zijn de pasfoto's uit de pasfoto-automaat (in verband met de lichte achtergrond) niet geschikt voor uw rijbewijs. Wij adviseren u om in die gevallen naar een erkende fotograaf te gaan voor de pasfoto’s. Ook als u twijfelt aan het zelf kunnen bedienen van het apparaat adviseren we u om naar een erkende fotograaf te gaan.

Gebruik van de pasfotoautomaat is geheel op basis van selfservice.

Kosten

Soort rijbewijs2024
Rijbewijs€ 51,10
Rijbewijs, met spoedaanvraag€ 90,75