Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U maakt daarvoor eerst online een afspraak. Vraagt u een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee. Beide ouders moeten een handtekening zetten en bij de aanvraag is een geldige identiteitsbewijs van beide ouders onmisbaar. Het kind moet persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen.

Goed om te weten

Afhalen

Een week na de aanvraag kunt u uw paspoort zelf afhalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

Afhaaltijden:

 • maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 16.00 uur
 • vrijdag tussen 8.00 en 12.30 uur
 • maandag tussen 18.00 en 20.00 uur

Snel nodig

U kunt een spoedprocedure volgen. Als u uw pas voor 12.00 uur aanvraagt op maandag tot en met donderdag en op vrijdag voor 12.30 uur, dan kunt u het document de volgende werkdag afhalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het langer duren. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan vult u bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. U hoeft niet naar de politie voor een proces-verbaal. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie.
U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissing.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig hebt? De Rijksoverheid geeft meer informatie over visa. Een visum kunt u aanvragen op de website www.visum.nl.

Geldigheid

Soort paspoort Geldig
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder 10 jaar
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar

Meenemen

Als u 18 jaar of ouder bent

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto. Let op de eisen voor de pasfoto
 • uw bankpas of contant geld, u betaalt gelijk bij aanvraag

Als u jonger dan 18 jaar bent

pdf Toestemmingsverklaring aanvraag paspoort kind (PDF, 915.72 KB)

 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen.
 • Een pasfoto. Let op de eisen voor de pasfoto.
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degenen die het gezag heeft: Toestemmingsformulier reisdocument minderjarige, geprint en ondertekend.
 • Een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Uw bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Pasfoto-automaat

 • In de hal van het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. Wilt u pasfoto's uit de automaat? Kom dan minimaal 10 minuten voor uw afspraak  en maak eerst de pasfoto's. Daarna kunt u het afsprakenbonnetje halen.
 • Betaling van de pasfoto’s uit de automaat kan contactloos met uw pinpas of met gepast geld (€ 7,00). U kunt via pinbetaling ook een munt kopen bij de Servicebalie in het gemeentehuis.
 • De pasfoto-automaat is niet voor iedereen geschikt om pasfoto’s te maken. Zo is het voor jonge kinderen erg lastig om een foto te maken die aan de eisen voldoet. Ook als u lichtgrijs tot wit haar heeft, zijn de pasfoto's uit de pasfoto-automaat (in verband met de lichte achtergrond) niet geschikt voor uw reisdocument. Wij adviseren u om in die gevallen naar een erkende fotograaf te gaan voor de pasfoto’s. Ook als u twijfelt aan het zelf kunnen bedienen van het apparaat adviseren we u om naar een erkende fotograaf te gaan.

Kosten

Soort paspoort Prijs 2018
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 65,30
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag € 112,85
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar € 52,00
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag € 99,55