Hondenbelasting

Heeft u één of meer honden, dan betaalt u hondenbelasting. U krijgt een keer per jaar een aanslag hondenbelasting van de gemeente. Heeft u een nieuwe hond? Of heeft u juist geen hond meer. Geef dit dan door.

Goed om te weten

  • Meld een hond na aanschaf meteen aan. De hondenbelasting gaat in op de 1e van de volgende maand.
  • Heeft u geen hond meer? Meld uw hond dan zo snel mogelijk af. U betaalt dan tot en met de maand waarin u de hond afmeldt.

Als u gaat verhuizen

  • U blijft in Westervoort wonen: de hondenbelasting blijft voor u gelijk.
  • U verhuist naar een andere gemeente: u betaalt hondenbelasting aan de gemeente Westervoort tot en met de maand waarin u verhuist.

Vrijstelling

U hoeft geen hondenbelasting te betalen voor:

  • Blindengeleidehonden met certificaat.
  • Hulphonden met certificaat.
  • Puppy's tot 3 maanden oud die bij de moederhond zijn.

Meenemen

Als u uw hond niet online wilt aan- of afmelden, dan kunt u ook zonder afspraak terecht in het gemeentehuis. Neemt u dan mee:

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Kosten

Tariefsoort2024
1 hond€ 101
2 honden€ 239,61
3 honden€ 507,89
Elke volgende hond totaal van 3 honden€ 268,28
Kennelvergunning€ 239,61

Spelregels

Waar mag ik mijn hond uitlaten?

In Westervoort zijn in iedere wijk voorzieningen aangelegd waar u uw hond kunt uitlaten. U kunt dit bekijken op onderstaande kaart.

Kaart losloopterreinen

Waar mag mijn hond loslopen?

Uw hond mag los lopen op de hondenspeelweiden in bijna iedere wijk. Hondenspeelweiden zijn vaak omheinde plaatsen waar uw hond kan rennen en spelen. De hondenspeelweiden zijn aangeduid met een groen/blauw bordje. Op alle andere plaatsen in Westervoort moet uw hond aangelijnd zijn.

Wanneer moet ik de poep van mijn hond opruimen?

Op de hondenbermen hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen. Buiten deze aangegeven plaatsen moet u de poep direct opruimen (dus ook op de hondenspeelweiden).

Waar mag mijn hond niet komen?

Het is verboden om met uw hond op de volgende plaatsen te komen: Kinderspeelplaatsen, trapvelden, speelterreinen, schoolterreinen en sportvelden, en overige aangewezen plaatsen zoals openluchtzwembad “De Waaij”. Als u hier toch met uw hond komt, kunt u een bekeuring krijgen van de politie of algemeen toezichthouder.

Opruimplicht

Op de speelweide heeft u een opruimplicht. Daardoor blijft de speelweide voor u en uw medegebruiker schoon en kan uw hond naar hartenlust spelen. Het los laten lopen van de hond op een hondenspeelweide blijft voor uw eigen risico.