Vroeg Eropaf

Team Vroeg Eropaf helpt inwoners met (beginnende) financiële problemen. Eeen eerste betalingsachterstand is vaak nog eenvoudig op te lossen. Wanneer inwoners langer wachten, is de kans groter dat de schulden verder oplopen. Door samen te werken met woningcorporatie Vivare, zorgverzekeraars, Vitens en energiemaatschappijen krijgen de gemeenten inwoners met mogelijke geldproblemen eerder in beeld. En zo kunnen we deze inwoners eerder hulp bieden en samen kijken naar een oplossing. De hulp is aan huis, gratis en vrijblijvend.

Hoe werkt Vroeg Eropaf

Team Vroeg Eropaf gaat eropaf

Als een inwoner van de gemeente Duiven of Westervoort bij twee of meer instanties een betalingsachterstand heeft, gaat er een melding naar Team Vroeg Eropaf. Uit dat overzicht worden 10 meldingen die maand opgepakt.

Dat betekent dat twee medewerkers van Vroeg Eropaf bij die inwoners aan de deur komen en helpen (als hij/zij de hulp aanneemt) om de financiën weer op orde te krijgen. Zodat zij weer een goed overzicht van inkomsten & uitgaven hebben. En houden. En hun maandelijkse betalingen weer kunnen doen.

In andere gemeenten is Vroeg Eropaf een succes: 8 op de 10 mensen gingen in op de aangeboden hulp.

Samen kijken naar mogelijkheden

Er wordt samen met de inwoner gekeken naar mogelijke oplossingen. Naar waar betalingsachterstanden zijn en welke mogelijkheden er zijn voor aflossing.

  • De medewerker van Vroeg Eropaf neemt contact op met schuldeisers en kan afspraken maken over terugbetaling.
  • Er wordt gekeken of er wel gebruik wordt gemaakt van alle voorzieningen. Zoals de toeslagen van de belastingdienst. Of  gemeentelijke regelingen.
  • Er wordt ook gekeken of er mogelijkheden zijn om meer inkomen te krijgen.
  • En als het nodig is, verwijzen de medewerkers van Vroeg Eropaf iemand door. Voor meer of specialistische hulp.

Als bij het huisbezoek niemand thuis is, wordt op een ander moment nog eens aangebeld. Het team laat in ieder geval een kaartje achter met contactgegevens en meer informatie.

Meer weten over Vroeg Eropaf? Neem dan contact op met ons KlantContactCentrum: (026) 317 99 11.

Hulp zoeken is niet makkelijk

Veel mensen voelen zich schuldig of schamen zich als ze schulden hebben. Maar weet u dat dit veel vaker voorkomt dan u misschien denkt? Iedereen kan in de schulden raken. Door tegenslagen als werkeloosheid, ziekte of een scheiding kunnen mensen in de problemen komen.

Zet zelf al de eerste stap bij betalingsproblemen

Heeft u zorgen om uw financiële situatie? Moeite om alle rekeningen op tijd te betalen? Het begint met hulp zoeken.

Deskundigen bij het Financieel Trefpunt Duiven-Westervoort helpen u graag. (Dit zijn vrijwilligers van de Thuisadministratie en Schuldhulpmaatje - in samenwerking met de Sociaal Raadslieden.)
Kom naar het spreekuur (gratis)!

In Westervoort is dit op donderdag  van 13.30-15.30 uur in de Flierefluiter (Vrouwenslag 61, Westervoort).  Tip als u niet kunt: Er is op woensdag ook een spreekuur in Duiven (van 13.30-15.30 uur, Huis van Droo, Fuutstraat 50 Duiven).

Handig om te weten: Vivare houdt tijdens de inloopspreekuren ook spreekuur. Huurders en inwoners met vragen over huren bij Vivare, en alles wat daarbij komt kijken, kunnen dan bij hen terecht.