Tweede paspoort

Reist u veel naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Maak daarvoor online een afspraak. Na ongeveer een week kunt u tijdens openingstijden het nieuwe paspoort zelf afhalen.Daar hoeft u geen afspraak voor te maken.

Goed om te weten

Ophalen

Ongeveer een week na de aanvraag kunt u uw paspoort zelf afhalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken. Afhalen kan

  • maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 16.00 uur
  • vrijdag tussen 8.00 en 12.30 uur
  • maandag tussen 18.00 en 20.00 uur

Voorwaarden tweede paspoort

  • U moet kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Dit kan met een bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort heeft of een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen. Kan ik een tweede Nederlands paspoort aanvragen?
  • Voor een eenmalig bezoek aan het buitenland kunt u geen tweede paspoort krijgen. Wel kunt u hiervoor bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een noodpaspoort aanvragen

Snel nodig

Hebt u uw tweede paspoort snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.00 uur. Uw paspoort kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Is uw tweede paspoort kwijt of gestolen? Dan vult u bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. U hoeft niet naar de politie voor een proces-verbaal. Neem wel uw andere paspoort mee. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie.
U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissing.

Visum

Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? De Rijksoverheid geeft meer informatie over visa. Een visum kunt u aanvragen op de website Visum.nl.

Meenemen

Maak eerst online een afspraak.

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als deze zijn verlopen
  • Documenten om aan te tonen dat u het tweede paspoort nodig hebt
  • Een pasfoto. Let op de eisen voor de pasfoto
  • Bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Kosten

Soort tweede paspoort Prijs 2018
Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 52,00
Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag € 99,55