Rioolaansluiting en hemelwater

Als u een nieuw huis of bedrijfspand bouwt, heeft u een aansluiting op het riool nodig. Zo kunt u douchewater, toiletwater en huishoudelijk afvalwater afvoeren. Daarnaast bent u verplicht om hemelwater op uw eigen terrein op te vangen. Inwoners kunnen via het Omgevingsloket een melding doen. Bedrijven moeten een vergunning aanvragen.

Aansluiten op het openbare riool

Heeft u een aansluiting op het gemeentelijke riool nodig voor het afvoeren van afvalwater? Vraag da op tijd een rioolaansluiting aan bij de gemeente. Het verwerken van een aanvraag duurt namelijk 6 weken.

Aansluiten in overleg met de gemeente

De gemeente zorgt voor een aansluiting tot de grens van uw terrein. Dit doen wij in overleg met u. Wacht met de aanleg van uw afvoer tot de gemeente met het werk klaar is. Het is namelijk belangrijk waar en hoe diep het riool precies ligt. Daarna kunt u uw afvoer aansluiten op de rioolbuis van de gemeente.

Kosten

De aanvrager betaalt de kosten voor de aansluiting van het riool tot de grens van uw terrein. De gemeente laat u vooraf weten wat de aanleg van het riool gaat kosten. Bedrijven betalen bij het aanvragen van een vergunning ook leges.

Meer weten?

Meer informatie over het aansluiten op het riool vindt u in de aansluitverordening gemeente Westervoortexterne-link-icoon.

Verplicht opvangen hemelwater

Opslag hemelwater

Het is niet toegestaan om hemelwater via het riool af te voeren. Het is het beste als het water in de bodem wegzakt. Anders moet u op uw eigen terrein zorgen voor de opslag van water. Daar is een wateropslag van minimaal 60 liter per vierkante meter voor nodig. Deze opslag moet binnen 24 uur weer leeg zijn. Als er meer regen valt dan u op uw terrein kunt opvangen, moet u het water op een andere manier afvoeren. Bijvoorbeeld via een sloot in de buurt.

Hemelwater gebruiken

U kunt hemelwater in de tuin gebruiken, in de bodem laten zakken of op een andere manier afvoeren. Bij het aanvragen van de vergunning moet u aangeven hoe u op uw terrein met regenwater omgaat.

Ontheffing aanvragen

Als het niet mogelijk is om hemelwater op uw eigen terrein op te vangen, kunt een ontheffing aanvragen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier.

Meer weten?

Meer informatie over het opvangen van hemelwater vindt u in de verordening hemelwater gemeente Westervoortexterne-link-icoon.

Vergunning aanvragen

Welke gegevens zijn er nodig om een vergunning te krijgen?

  • Naam en achternaam
  • Adres of perceelgegevens
  • Een beschrijving van het type afvalwater en een schatting van de hoeveelheid
  • Een waterberging, minimaal 60 liter per vierkante meter
  • Een schets van de geplande rioolaansluiting en de voorzieningen voor de opvang van regenwater

Hoe vraagt u een vergunning aan?

U vraagt een vergunning aan via het Omgevingsloketexterne-link-icoon.

Neem voor meer informatie contact op met het KlantContactCentrum: (0316) 279 111.