Regel uw trouwdag

De dag waarop u elkaar het jawoord geeft, is de mooiste dag van uw leven. Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren. In Westervoort kunt u de dag vieren op diverse locaties in de gemeente en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die u wilt.

Goed om te weten

Situatie vanaf 1 januari 2020

Als u na 1 januari 2020 trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat kunt u voor de ceremonie kiezen uit drie mogelijkheden:

  • Uitgebreide ceremonie; in de trouwzaal van het gemeentehuis of een andere locatie. U wordt getrouwd door een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Uitgebreide toespraak. Kosten volgens de legesverordening.
  • Eenvoudige ceremonie; in een vergaderruimte van het gemeentehuis met maximaal 15 personen. U wordt getrouwd door een ambtenaar burgerlijke stand. Geen toespraak. Kosten volgens de legesverordening. Alleen mogelijk op maandag om 10.00 uur.
  • Kosteloze ceremonie; aan de balie Burgerzaken met maximaal 6 gasten (getuigen en bruidspaar), deze ceremonie duurt maximaal 10 minuten. U wordt getrouwd door een ambtenaar burgerlijke stand. Geen toespraak. Alleen mogelijk op maandag om 09.00 uur en 09.15 uur. 

Voor informatie over beschikbare dagen en tijden kunt u contact opnemen met de afdeling burgerzaken.

Eerst melding maken

Voordat u trouwt of uw partnerschap laat registreren, moet u daarvan melding maken. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Neemt u daarvoor contact met ons op: (026) 317 99 11.

Trouwlocaties in Westervoort

Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het gemeentehuis van Westervoort. Maar u mag ook een andere locatie in de gemeente kiezen. De volgende locaties zijn officieel aangewezen:

Daarnaast is het ook mogelijk dat voor uw huwelijk of partnerschap een bijzondere locatie in de gemeente Westervoort speciaal wordt aangewezen. Er zijn diverse mogelijkheden, als uw trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten.

Wilt u buiten het gemeentehuis trouwen of uw partnerschap laten registreren? Regel uw trouwlocatie dan voordat u de melding maakt. Neem in dit geval ruim op tijd contact op met de gemeente.

Dag afspreken

U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 9.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. De definitieve datum en tijd van uw huwelijk of partnerschapsregistratie spreekt u af met de ambtenaar burgerlijke stand.

U kunt trouwen of uw partnerschap laten registreren in de periode vanaf 14 dagen tot 1 jaar na de melding.

Getuigen kiezen

  • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4.
  • Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.
  • Heeft u uw getuigen gekozen? Kom dan met kopieën van hun identiteitsbewijzen naar het gemeentehuis. Als het kan, bij de melding.
  • De gemeente Westervoort kan eventueel ook zelf voor 2 getuigen zorgen.

Trouwambtenaar kiezen

Wie gaat uw huwelijk of partnerschap sluiten? U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen.

Rijst strooien

Trouwt u of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in het gemeentehuis? Dan is het niet toegestaan om in het gemeentehuis of bij de ingang rijst, confetti, serpentines of bloemblaadjes te strooien.

Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschapexterne-link-icoon

Situatie vanaf 1 januari 2018

Als u na januari 2018 trouwt of geregistreerd partnerschap aangaat, geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het partnerschap van u samen is. Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijke boedel.

Wilt u tijdens uw huwelijk of partnerschap uw bezittingen of schulden apart houden dan moet hiervoor naar de notaris. Deze situatie verandert niet door de nieuwe wet.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website notaris.nlexterne-link-icoon.

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt een geregistreerd partnerschap om laten zetten in een huwelijk. Dit kan tijdens een ceremonie maar ook aan de balie. Omzetting aan de balie is gratis. Neem contact met ons op om hiervoor een afspraak te maken. Bij de omzetting zijn geen getuigen nodig.

Kosten

Trouwen in Westervoort2024
Maandag tot en met vrijdag€ 348
Zaterdag en zondag€ 723
Maandag 9.00 en 9.15 uurgratis*
Eenvoudige ceremonie maandag 10.00 uur€ 117
Maandag tot en met donderdag NH/Vredenburg€ 567
Vrijdag NH/Vredenburg€ 614
Zaterdag NH/Vredenburg€ 991
Huwelijk op locatie maandag tot en met donderdag€ 436
Huwelijk op locatie vrijdag€ 483
Huwelijk op locatie zaterdag en zondag€ 862
Eventuele extra kosten
Trouwboekje of partnerschapsboekje€ 34,15
Getuige van de gemeente voor huwelijk of partnerschap€ 35,50


* Het gratis huwelijk of partnerschap wordt gesloten in een spreekkamer in het gemeentehuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners en maximaal 4 getuigen, en zonder gasten, bode en toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk of partnerschap is dat een van beide partners staat ingeschreven in Westervoort.