Mobiliteitsvisie
Het verkeersplan van de gemeente Westervoort is achterhaald. Daarom maken we een nieuwe mobiliteitsvisie. Deze visie draagt bij aan een duurzaam bereikbaar Westervoort en maakt de mobiliteitstransitie mogelijk. We doorlopen vier stappen om te komen tot een nieuwe mobiliteitsvisie.
Stap 1: onderzoeken verkeerservaringen
In januari 2024 vroegen wij u via een vragenlijst uw ervaringen te delen als deelnemer in het verkeer. Uw ervaringen hebben ons geholpen om in beeld te krijgen hoe het er in Westervoort voor staat op het gebied van verkeer en mobiliteit. We hebben ook bestaande documenten en beleid bekeken van onze eigen gemeente en andere overheden. Met die informatie zijn we verder gegaan naar stap 2.
Stap 2: Ambitiedocument mobiliteit
Op 17 juni 2024 heeft de gemeenteraad het ambitiedocument mobiliteit vastgesteld. Met dit document geven we aan waar de nadruk in de uiteindelijke mobiliteitsvisie Westervoort 2040 op zou moeten liggen. We hebben dezelfde ambities als onze buurgemeente Duiven.
De drie belangrijkste thema’s en de bijbehorende ambitie op het gebied van mobiliteit in de Mobiliteitsvisie Westervoort 2040 zijn:
- Verkeersveiligheid: we willen een daling in het aantal verkeersongevallen;
- Actieve mobiliteit: we willen stimuleren dat inwoners vaker lopend of fietsend gaan. Voor korte ritten blijft de auto staan.
- Bereikbaarheid: we willen de bereikbaarheid van huidige en toekomstige woonwijken en bedrijventerreinen op peil houden.
Stap 3: Opstellen mobiliteitsvisie Westervoort 2040
Met de vastgestelde ambities zijn we aan de slag gegaan met de mobiliteitsvisie. Daarin geven we antwoorden op verschillende vragen. Op welke manier gaan we de ambities waarmaken? En wat is daar voor nodig tot 2040?
Samen met de partners uit de regio (buurgemeenten, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat etc.) en de belanghebbendengroepen hebben we besproken hoe we dit zouden willen doen. Met de opgehaalde input uit deze gesprekken hebben we een concept Mobiliteitsvisie klaar om met de gemeenteraad te bespreken.
Stap 4: opstellen uitvoeringsagenda mobiliteit
Om de ambities en plannen waar te maken is het nodig om verder onderzoek te doen naar bepaalde onderwerpen, of aanpassingen te doen aan de wegen en fietspaden. Al deze onderzoeken en aanpassingen nemen we op in de mobiliteitsvisie. We kunnen niet alles tegelijk doen. Daarom stellen we een uitvoeringsagenda op. Daarin staan de belangrijkste onderzoeken en aanpassingen voor de eerste 4 jaar (2026-2029). De rest plannen we in de periode daarna.
Planning
De concept mobiliteitsvisie hebben we op maandag 9 december voor het eerst met de gemeenteraad besproken. We maken nu de Mobiliteitsvisie én de Uitvoeringsagenda definitief. De gemeenteraad besluit daar over in de raadsbijeenkomst van 10 maart 2025. Houdt hiervoor de agenda van de raadsvergaderingen in de gaten.
Meer informatie
Ontvangt u graag meer informatie over de mobiliteitsvisie of heeft u nog vragen? Laat ons dat dan weten door een mail te sturen naar projecten@1stroom.nl.