Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U maakt daarvoor eerst online een afspraak.

Identiteitskaart minderjarige

Voor een identiteitskaart voor kinderen tot en met 11 jaar moeten beide ouders toestemming geven. Heeft de andere ouder geen gezag, dan hoeft dit niet. Heeft iemand anders gezag over uw kind, dan moet die persoon (de gezaghouder) toestemming geven. Toestemming geven kan op twee manieren: 

 • U komt beiden mee naar de afspraak. Neem beiden een geldig legitimatiebewijs mee. 
 • Degene die niet aanwezig kan zijn tijdens de afspraak vult een toestemmingsverklaring in. Denk hierbij aan een kopie van de ID-kaart of het paspoort. 

Goed om te weten

Als u vanaf 4 januari 2021 een Nederlandse identiteitskaart aanvraagt, krijgt u een vernieuwde versie met een inlogfunctie. U kunt daarmee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Meer informatie hierover leest u onderaan deze pagina

Afhalen

U kunt uw identiteitskaart ophalen nadat u een sms of e-mail van ons ontvangen heeft. Als u geen e-mail of telefoonnummer heeft opgegeven dan ligt uw identiteitskaart na 5 werkdagen voor u klaar. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken, dat kan tijdens onze openingstijden. De openingstijden van het gemeentehuis vindt u terug op onze contactpagina.

Snel nodig

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Maak dan een afspraak voor een spoedaanvraag. Bel hiervoor het KlantContactCentrum: (026) 317 99 11. Als u uw oude identiteitskaart kwijt bent, kan het langer duren. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan vult u bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. U hoeft niet naar de politie voor een proces-verbaal. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie.
U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissingexterne-link-icoon.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechausseeexterne-link-icoon.

Toestemming nodig

Tot 12 jaar is toestemming nodig van ouders of gezaghouders om een identiteitskaart aan te vragen.

Geldigheid

Soort ID-kaartGeldig
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder10 jaar
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar5 jaar

Wat houdt inloggen met de Nederlandse identiteitskaart in?

Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van persoonlijke gegevens. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld, daarvoor is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.

Hoe wordt u hierover geïnformeerd?

Na uitreiking van de identiteitskaart ontvangt u thuis een brief van DigiD. Hierin wordt u geïnformeerd over de nieuwe manier van inloggen en ontvangt u een pincode en instructies waarmee u de inlogfunctie van uw identiteitskaart kan activeren.

Meenemen

Als u 12 jaar of ouder bent

 • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft, ook als deze zijn verlopen.
 • Als u buitenlandse reisdocumenten in uw bezit heeft moet u deze meenemen naar de afspraak.
 • Een pasfoto, let op de eisen aan de pasfotoexterne-link-icoon.
 • Bankpas of contant geld, u betaalt gelijk bij aanvraag.

Als u jonger dan 12 jaar bent

 • Alle identiteitskaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u buitenlandse reisdocumenten in uw bezit heeft moet u deze meenemen naar de afspraak.
 • Een pasfoto, let op de eisen aan de pasfotoexterne-link-icoon.
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degenen die het gezag heeft: Toestemmingsformulierexterne-link-icoon aanvraag identiteitskaart minderjarige, geprint en ondertekend
 • Een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
 • Uw bankpas of contant geld, u betaalt gelijk bij aanvraag.

Pasfoto-automaat

In de hal van het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. Wilt u pasfoto's uit de automaat? Kom dan minimaal 10 minuten voor uw afspraak  en maak eerst de pasfoto's. Daarna kunt u het afsprakenbonnetje halen.

Betaling van de pasfoto’s uit de automaat (€9,00) kan alleen contactloos met uw pinpas bij de automaat zelf. 

De pasfoto-automaat is niet voor iedereen geschikt om pasfoto’s te maken. Zo is het voor jonge kinderen erg lastig om een foto te maken die aan de eisen voldoet. Ook als u lichtgrijs tot wit haar heeft, zijn de pasfoto's uit de pasfoto-automaat (in verband met de lichte achtergrond) niet geschikt voor uw reisdocument. Wij adviseren u om in die gevallen naar een erkende fotograaf te gaan voor de pasfoto’s. Ook als u twijfelt aan het zelf kunnen bedienen van het apparaat adviseren we u om naar een erkende fotograaf te gaan.

Gebruik van de pasfotoautomaat is geheel op basis van self service. 

Afspraak maken

U wordt persoonlijk geholpen aan de balie. Maak daarvoor eerst online een afspraak.

Kosten

Soort identiteitskaart2024
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder€ 75,80
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag€ 132,85
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar€ 40,90
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag€ 97,95