Gemeente Westervoort wil zwembad de Pals helpen bij hoge energiekosten

17 februari 2023
Nieuws

De gemeente Westervoort wil zwembad de Pals te helpen de hoge energiekosten te betalen door voor februari en maart in totaal 60.000 euro ter beschikking te stellen. Eerder werd het college duidelijk dat het zwembad dreigde te sluiten omdat de eigenaar de energierekening niet meer kan betalen.

De gemeente heeft de afgelopen weken intensief overlegd met zwembad de Pals/ Sportsplanet met als inzet het behoud van het zwemonderwijs in Westervoort. De wethouders Sluiter en Pennekamp hebben de eigenaar van het zwembad voorgesteld om bij te dragen in de energiekosten. Dit om te voorkomen dat het zwemonderwijs in Westervoort in gevaar komt. Ondertussen werkt de gemeente in februari en maart aan een oplossing voor de rest van het jaar 2023.

Eerder slaakte ‘Zwemcentrum de Pals’ tijdens de commissievergadering al een noodkreet om het zwemonderwijs te beschermen. Ouders, kinderen en zwemdocenten vroegen de gemeente om te helpen. De beide wethouders hebben toen uitgesproken het zwembad direct te willen ondersteunen met 60.000 euro in het belang van het zwemonderwijs in Westervoort.

Wethouder Pennekamp: “Het zwemonderwijs in Westervoort is belangrijk voor onze inwoners. Elk kind moet kunnen leren zwemmen. Wij zullen doen wat in ons vermogen ligt om het zwemonderwijs te behouden. Tegelijk zijn we afhankelijk van een bijdrage van het Rijk om dat te doen.  Maar we hebben goede hoop dat we in ieder geval in 2023 het zwembad kunnen helpen om open te blijven.”

Het jaar 2023 wordt gebruikt om samen met de eigenaar van het zwembad een plan voor de lange termijn uit te werken voor zwembad de Pals. Daarom wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor verduurzaming. Zo’n 840 kinderen volgen nu zwemles in de Pals. Het zwembad heeft ook een regionale functie. Bijna de helft van de leerlingen komt uit Westervoort.