Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Komt u de rups tegen? Vermijdt contact en meld dit aan de gemeente.

Heeft u vragen?

Goed om te weten

Wat doet de gemeente?

De gemeente behandelt eikenlanen in de bebouwde kom in het voorjaar preventief met een biologisch bestrijdingsmiddel. Hierdoor wordt een deel van de overlast voorkomen. Het behandelen van eikenbomen is echter niet voldoende om alle overlast te voorkomen. Als eikenprocessierupsen alsnog in de eikenbomen worden waargenomen zullen de nesten worden weggezogen met een speciale stofzuiger. Dit doen we op basis van meldingen en eigen onderzoek.

Melding maken

Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente.

De gemeente probeert meldingen zo snel mogelijk op te lossen. Door drukte kan het voorkomen dat het enkele dagen tot weken duurt voordat er iemand de rupsen weg komt halen. Plaatsen waar veel mensen komen, zoals scholen en winkelgebieden, zullen voorrang krijgen. Ook kan het voorkomen dat er weer rupsen worden aangetroffen op plaatsen waar deze al zijn weggehaald. Meld dit aan de gemeente. Is de plaats al wel gemeld maar zijn de rupsen nog niet weggehaald? Dan plaatsen wij een rood-wit lint met ‘Pas op! Eikenprocessierups’ om de boom.

Voorkom klachten

Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan leiden tot klachten als huidirritatie, jeuk en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Voor meer informatie over het gezondheidsrisico en hoe te handelen bij aanraking met de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van de GGDexterne-link-icoon.

Vragen en antwoorden

Hoeveel eikenbomen staan er in de gemeente Westervoort?

In de gemeente Westervoort staan ongeveer 750 eikenbomen (in Duiven staan 1.750 eikenbomen). Op de eiken leven ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Helaas is er nu sprake van een plaag.

Wat doen jullie vooraf aan de bestrijding van de eikenprocessierups?

Vanaf voorjaar 2019 bespuiten we de eikenbomen vooraf met een biologisch middel. Dit middel heet Xentari. Daarna gaan we over tot het wegzuigen van de nesten.

Hoe weet ik dat er eikenprocessierupsen in de boom zitten?

Wanneer we weten dat er rupsen in de boom of bomen zitten, geven we dit aan met een rood/wit lint. Maar ook in bomen zonder lint kunnen eikenprocessierupsen zitten.

Wanneer legt de eikenprocessierups eitjes?

In het najaar legt de vlinder van de eikenprocessierups zo’n 300 eitjes.

Wanneer komen deze eitjes uit?

In april komen deze eitjes uit. De larven gaan op de uiteinden van de nieuwe takken zitten.

Wanneer is de plaag afgelopen?

Rond juli verpopt de rups zich. Daarna neemt de overlast af.

Heeft de eikenprocessierups natuurlijke vijanden?

Door meer groen in de openbaar ruimte en privétuinen, komen er meer vijanden zoals de sluipwesp en de koolmees.

Hoe halen jullie nesten weg?

Gespecialiseerde teams zuigen de eikenprocessierupsen weg. Dit gebeurt als eerste op plekken in de openbare ruimte waar het risico hoog is op contact met de brandharen en waar veel bezoekers komen. Uiteindelijk worden alle nesten verwijderd. Dit kan soms enkele dagen tot weken duren.

Wat doen jullie aan nesten die heel hoog zitten?

Deze zijn lastig te bereiken en kosten veel tijd en inzet. We beoordelen ter plekke het risico op uitvallen.

Is de eikenprocessierups 100% weg te halen?

Doordat de rupsen zich verplaatsen en er veel nesten zijn, is 100% bestrijden niet mogelijk.

Blijven nesten bij harde wind in de bomen?

Door harde wind kunnen nesten, rupsen en haren uit bomen waaien. Uitgewaaide rupsen gaan op zoek naar een nieuwe plek en kunnen ook in andere boomsoorten terecht komen.

Ik heb brandharen op de huid gekregen. Wat kan ik doen?

Strip de huid met plakband of een kledingroller. Smeer daarna de huid in met een zalf met mentholpoeder, calendula of aloë vera. Bij ernstige klachten, neem contact op met de huisarts

Ik heb brandharen in de kleding. Wat kan ik daar aan doen?

Was kleding met brandharen op 60 graden Celsius. Hang kleding binnen op.

Ik zag rupsen in huis. Wat moet ik doen?

Ga naar de website: www.ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjesexterne-link-icoon

Ik heb een nest van deze rups in mijn tuin, wat moet ik doen?

Laat het nest bij voorkeur verwijderen door een specialist.