Afkoppelen regenpijp

Afkoppelen van de regenpijp betekent dat regenwater vanaf het dak niet meer in het riool komt. Het regenwater stroomt naar de tuin, naar een wadi of naar de straat. Daar kan het in de grond zakken of afgevoerd worden naar het oppervlaktewater.

Waarom de regenpijp afkoppelen?

Omdat het klimaat verandert, ontstaan er steeds vaker hevige regenbuien. De riolering is niet altijd berekend op zoveel water. Rioolputten stromen over en water komt op straat te staan. Door de regenpijp af te koppelen, komt er minder druk op de riolering. Bovendien is het zonde als ‘schoon’ regenwater zomaar in het riool verdwijnt. Je kunt het beter gebruiken in de tuin, om het grondwater op peil te houden. Of vang het op in een regenton, zodat je de planten water kunt geven.

Afkoppelen, zo doe je dat

Het is heel makkelijk om regenwater niet meer in het riool te laten stromen. Zaag de regenpijp laag bij de grond door, plaats een bochtstuk en laat zo het water weglopen naar de tuin of de straat. Om het water in een regenton op te vangen, zaag je de regenpijp ter hoogte van de ton door. Plaats dan een bochtstuk en laat het water in de ton lopen. De overloop kan weer weglopen via tuin of straat.

Afkoppelen in de Mosterdhof

Iedere woningeigenaar kan zelf beslissen om de regenpijp af te koppelen. Soms helpt de gemeente. Bijvoorbeeld in de Mosterdhof. De gemeente legt hier meer groen en wadi’s aan. Een wadi is een soort natuurlijke verlaging om regenwater op te vangen. Hierin kan het regenwater langzaam de grond infiltreren. Om zoveel mogelijk regenwater op te vangen in de wijk, willen we zoveel mogelijk regenpijpen afkoppelen. De gemeente vraagt bewoners toestemming. En regelt het afkoppelen dan verder gratis.

Woont u in de Mosterdhof? Dan kunt u toestemming geven voor het afkoppelen van uw regenpijp via het formulier afkoppelen hemelwaterexterne-link-icoon.

Heeft u nog vragen? Mail dan naar realisatieenbeheer@1stroom.nl.