other iconWelstandscommissie

Heeft u een omgevingsvergunning aangevraagd voor een bouwplan? Uw bouwplan moet voldoen aan de welstandseisen van de gemeente. De welstandscommissie het Gelders Genootschap controleert dit en geeft hierover advies aan de gemeente.

Goed om te weten

Deskundigen

De welstandscommissie het Gelders Genootschap bestaat uit deskundigen op het gebied van bouwen. Dit zijn (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en monumentendeskundigen. Meer informatie vindt u op de website van het Gelders Genootschap.

Werkwijze

Afhankelijk van het bouwplan wordt bepaald in welke commissie het bouwplan wordt behandeld.

Welstandseisen

De welstandscommissie toetst uw plan aan de welstandseisen. Dat wil zeggen: de commissie bekijkt hoe uw bouwplan eruit komt te zien en welke materialen worden gebruikt. Ook kijkt de commissie of uw bouwplan past in de omgeving. Over het algemeen zal de rayonarchitect uw bouwplan toetsen en daarover advies uitbrengen.

Onafhankelijk

De welstandscommissie is onafhankelijk. De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt het advies van de welstandscommissie mee als het een besluit neemt over uw aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Conceptaanvraag omgevingsvergunning indienen

Wilt u op voorhand weten of uw bouwplan haalbaar is? Dan is het verstandig om vóór uw officiële aanvraag een conceptaanvraag in te dienen. Uw bouwplan wordt dan ook voorgelegd aan de welstandscommissie. Dan weet u van tevoren of uw plan aan de welstandseisen voldoet en wat u eventueel nog moet aanpassen. U voorkomt daarmee hoge architectkosten voor het ontwerp van een bouwwerk dat niet door de welstandscommissie wordt geaccepteerd.

Regels welstandsnota

De welstandsnota bestaat uit regels die door de rayonarchitect worden getoetst. Hiervoor is de gemeente opgedeeld in verschillende gebieden. De mate waarin wordt getoetst is afhankelijk van het welstandsniveau in de verschillende gebieden. 

Deze documenten kunt u opvragen via omgevingsvergunning@1stroom.nl.

Bespreking bijwonen

Afspraak maken

Wilt u aanwezig zijn bij de bespreking van uw bouwplan bij de welstandscommissie? Laat dit dan weten via ons KlantContactCentrum: (026) 317 99 11 of stuur een e-mail naar omgevingsvergunning@1stroom.nl.

Kosten

Het Gelders Genootschap toetst bouwplannen aan welstandscriteria. De kosten daarvoor worden verrekend in de kosten voor de omgevingsvergunning.

Afspraak maken

U bent welkom in het gemeentehuis. Wij helpen u graag goed. Daarom werken wij alleen op afspraak.

Het gemeentehuis is dagelijks geopend en dit zijn de openingstijden:

maandag 8.00 - 12.00 uur
dinsdag 8.00 - 12.00 uur
woensdag 8.00 - 16.00 uur
donderdag 8.00 - 12.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.00 uur
 
Hiernaast op de maandagavond, in de oneven weken, van 18.00 - 20.00 uur.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in.

Bereikbaarheid KlantContactCentrum

maandag t/m donderdag 8.00 - 16.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.30 uur
   
Telefoon: (026) 317 99 11
WhatsApp: (06) 31 96 14 83

 Bereikbaarheid Sociaal Loket

maandag t/m vrijdag 8.30 – 12.30 uur

Bezoekadres

Dorpsplein 1
6931 CZ Westervoort

Postadres

Postbus 40
6930 AA Westervoort

E-mailadres

gemeente@westervoort.nl

Telefoonnummer 

(026) 317 99 11

Blijf op de hoogte en volg ons online