Tips voor het tegengaan van de buxusmot (en rups)

Publicatiedatum: 
24 juli 2018
Wanneer de buxus al aangetast is, dan kunt u het beste de struiken een flink stuk terug snoeien. Door de buxusplanten terug te snoeien kunnen de rupsen zich minder goed verstoppen en ze hebben minder te eten. Zodra de rupsen verdwenen zijn, loopt de buxus weer opnieuw uit. Het snoeiafval kunt u in een dichte zak stoppen en bij het restafval weggooien. Zo wordt verspreiding tegen gegaan in uw eigen tuin maar ook in andermans tuinen.

De buxusmot is een vlindertje in de kleur bruin-grijs, die bijna niet opvalt. Vanuit China is de buxusmot deze kant op gekomen. Veel inwoners hebben last van deze buxusmot. Ze zitten in buxusplanten en eten de hele plant kaal. Omdat deze buxusplanten veelal op privé grond staan, is de bestrijding van de buxusmot en rupsen een actie voor de inwoners zelf. De gemeente heeft wel een aantal tips om de buxusmot tegen te gaan:

  1. Buxusplanten inspuiten met een oplossing van pepermunt kan de mot en rups verjagen. Herhaal dit een aantal weken (om de 7 dagen) om de geur in stand te houden.
    • Gebruik pure etherische muntolie en doe 6 tot 8 druppels op een liter water, even schudden en op de plant spuiten.
    • Neem 5 scheuten van een muntplant of takken waar je muntthee van maakt en laat deze 2 dagen trekken in een liter water, overgieten in een spuitfles en je kunt de plant met muntwater behandelen.
  2. De aaltjes (nematoden) die ingezet worden tegen de buxusrups bestrijden alleen de buxusrupsplaag. De aaltjes hebben geen effect op de gezondheid van vogels. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft de rups al na 2-3 dagen. De rups wordt gebruikt als broedkamer en de nematoden vermenigvuldigen zich snel om na 2-6 weken weer nieuwe rupsen op te zoeken en deze uit te schakelen. Dit proces blijft net zo lang doorgaan zolang er voldoende rupsen (voedsel) is voor de nematoden en de temperatuur niet te laag wordt. De aaltjes zijn te koop bij een winkel die tuinartikelen verkoopt.

Wanneer de buxus al aangetast is, dan kunt u het beste de struiken een flink stuk terug snoeien. Door de buxusplanten terug te snoeien kunnen de rupsen zich minder goed verstoppen en ze hebben minder te eten. Zodra de rupsen verdwenen zijn, loopt de buxus weer opnieuw uit.
Het snoeiafval kunt u in een dichte zak stoppen en bij het restafval weggooien. Zo wordt verspreiding tegen gegaan in uw eigen tuin maar ook in andermans tuinen.