Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de oneven weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Rijbewijs aanvragen

Goed om te weten

Ophalen

U kunt uw rijbewijs ophalen nadat u een sms of e-mail van ons ontvangen heeft. Als u geen e-mail of telefoonnummer heeft opgegeven dan ligt uw rijbewijs na 5 werkdagen voor u klaar. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken.

Afhaaltijden:

 • Maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 12.00 uur.
 • Maandagavond, oneven weken, tussen 18.00 en 20.00 uur.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Dan kunt u telefonisch een spoedaanvraag doen via (026) 317 99 11. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? De aangifte van vermissing doet u:

 • Online via www.rdw.nl. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. De vermissing wordt direct verwerkt.
 • Op het gemeentehuis bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Neem uw paspoort en/of identiteitskaart mee.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De jonge bestuurder heeft een begeleiderspas om een rijbewijs aan te vragen. De begeleiderspas vraagt u aan bij de RDW.

Uw buitenlandse rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via de gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen. Kijk voor de voorwaarden voor omwisselen en nog tijdelijk met uw buitenlandse rijbewijs rijden op de website van de RDW.

Maak daarvoor eerst online een afspraak.

Brexit en uw rijbewijs

Wat betekent dit voor u? Alle informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig

 • als u 75 jaar of ouder bent
 • of als u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
 • of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

Geldigheid

Overzicht geldigheid rijbewijs
Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs tot 65 jaar 10 jaar
Rijbewijs van 65 tot 70 jaar tot datum 75e verjaardag
Rijbewijs vanaf 70 jaar 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar
Rijbewijs voor mensen met beperking maximaal 10 jaar

Meenemen

 • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
 • Een pasfoto. Let op de eisen voor een pasfoto.
 • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al heeft.
 • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag.

Pasfoto-automaat

In de hal van het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. Wilt u pasfoto's uit de automaat? Kom dan minimaal 10 minuten voor uw afspraak en maak eerst de pasfoto's. Daarna kunt u het afsprakenbonnetje halen.

Betaling van de pasfoto’s uit de automaat (€7,00) kan contactloos met uw pinpas bij de automaat zelf. Ook kunt u met contant geld of een pinbetaling een munt kopen bij de Servicebalie in het gemeentehuis.

De pasfoto-automaat is niet voor iedereen geschikt om pasfoto’s te maken. Zo is het voor jonge kinderen erg lastig om een foto te maken die aan de eisen voldoet. Ook als u lichtgrijs tot wit haar heeft, zijn de pasfoto's uit de pasfoto-automaat (in verband met de lichte achtergrond) niet geschikt voor uw rijbewijs. Wij adviseren u om in die gevallen naar een erkende fotograaf te gaan voor de pasfoto’s. Ook als u twijfelt aan het zelf kunnen bedienen van het apparaat adviseren we u om naar een erkende fotograaf te gaan.

Gebruik van de pasfotoautomaat is geheel op basis van selfservice.

In verband met de vereiste 1,5 meter afstand in deze tijd van Corona kunnen wij u niet helpen als het niet lukt zelf een pasfoto te maken. U kunt dan een nieuwe afspraak maken nadat u elders een pasfoto heeft laten maken.

Kosten

Overzicht kosten rijbewijs
Soort rijbewijs 2021
Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs, met spoedaanvraag € 75,10