Rijbewijs aanvragen

Goed om te weten

Afhalen

Ongeveer een week na de aanvraag kunt u uw rijbewijs zelf afhalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken. Afhalen kan:

  • maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 16.00 uur
  • vrijdag tussen 8.00 en 12.30 uur
  • maandagavond, oneven weken, tussen 18.00 en 20.00 uur

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.00 uur. Uw rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Aangifte van vermissing doet u op het gemeentehuis. Neem wel eventuele andere geldige identiteitsbewijzen mee.

Maak daarvoor eerst online een afspraak.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren. De jonge bestuurder heeft een begeleiderspas om een rijbewijs aan te vragen. De begeleiderspas vraagt u aan bij de RDW.

Uw buitenlandse rijbewijs omwisselen

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via de gemeente, of als dit niet mogelijk is een rijexamen bij het CBR doen. Kijk voor de voorwaarden voor omwisselen en nog tijdelijk met uw buitenlandse rijbewijs rijden op de website van de RDW

Maak daarvoor eerst online een afspraak.

Brexit en uw rijbewijs

Als er geen overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is op 31 oktober 2019, dan hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU/EVA-landen. Wat betekent dit voor u? Alle informatie hierover vindt u op de website van het RDW.

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.

Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig

  • als u 75 jaar of ouder bent
  • of als u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.

Geldigheid

Soort rijbewijs Geldig
Rijbewijs tot 65 jaar 10 jaar
Rijbewijs van 65 tot 70 jaar tot datum 75e verjaardag
Rijbewijs vanaf 70 jaar 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar
Rijbewijs voor mensen met beperking maximaal 10 jaar

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • Een pasfoto. Let op de eisen voor een pasfoto
  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al heeft
  • Bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Pasfoto-automaat

In de hal van het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. Wilt u pasfoto's uit de automaat? Kom dan minimaal 10 minuten voor uw afspraak en maak eerst de pasfoto's. Daarna kunt u het afsprakenbonnetje halen.

Betaling van de pasfoto’s uit de automaat kan contactloos met uw pinpas of met gepast geld (€ 7,00). U kunt via pinbetaling ook een munt kopen bij de Servicebalie in het gemeentehuis.

De pasfoto-automaat is niet voor iedereen geschikt om pasfoto’s te maken. Zo is het voor jonge kinderen erg lastig om een foto te maken die aan de eisen voldoet. Ook als u lichtgrijs tot wit haar heeft, zijn de pasfoto's uit de pasfoto-automaat (in verband met de lichte achtergrond) niet geschikt voor uw reisdocument. Wij adviseren u om in die gevallen naar een erkende fotograaf te gaan voor de pasfoto’s. Ook als u twijfelt aan het zelf kunnen bedienen van het apparaat adviseren we u om naar een erkende fotograaf te gaan.

Kosten

Soort rijbewijs 2019
Rijbewijs € 39,75
Rijbewijs, met spoedaanvraag € 73,85