Ondersteuning bij laag inkomen

Staat u onverwacht voor bijzondere kosten en heeft u daarvoor geen geld opzij kunnen zetten? Is het onmogelijk de kosten ergens anders vergoed te krijgen? Dan komt u misschien in aanmerking voor regelingen bijzondere bijstand, GelrePas, persoonlijk minimabudget en collectieve zorgverzekering.

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand

Wanneer u voor onverwachte bijzonder noodzakelijke kosten staat die u niet kunt betalen, kan de gemeente en een aantal gevallen financiële hulp bieden. Lees eerst de voorwaarden in de folder goed door. Zo voorkomt u dat u bijzondere bijstand aanvraagt terwijl u daar geen recht op heeft.

pdf Folder Informatie minimaregelingen en financiële bijdragen (PDF, 432.55 KB)

Voorwaarden

  • De kosten moeten bijzonder zijn: het moeten kosten zijn die niet iedereen maakt of kosten die u door bijzondere omstandigheden moet maken.
  • De kosten moeten echt noodzakelijk zijn.

Wie kan bijzondere bijstand krijgen?

Het ligt eraan wat u zelf kunt betalen. De gemeente kijkt naar uw inkomen en hoeveel vermogen u heeft. U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen krijgen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms bijzondere bijstand krijgen.

Uitgebreid aanvraagformulier bijzondere bijstand

Dit formulier is uitsluitend bedoeld voor:

  • Mensen zonder een bijstandsuitkering en die niet eerder in dit jaar een aanvraag bijzondere bijstand hebben ingediend.
pdf Uitgebreid aanvraagformulier bijzondere bijstand (PDF, 200.94 KB)

Verkort aanvraagformulier bijzondere bijstand

Dit formulier is uitsluitend bedoeld voor:

  • Mensen met een bijstandsuitkering.
  • Mensen zonder een bijstandsuitkering, maar die eerder in dit jaar een aanvraag bijzondere bijstand hebben ingediend en ontvangen.
pdf Verkort aanvraagformulier bijzondere bijstand (PDF, 282.29 KB)

Minimaregelingen

GelrePas

De GelrePas geeft flinke kortingen op bijvoorbeeld de contributie van de sportclub en het lidmaatschap van de bibliotheek. U kunt ook met korting naar Burgers’ Zoo of een concert. Op www.gelrepas.nl vindt u een overzicht van alle mogelijkheden.

Heeft u inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, dan kunt u de GelrePas aanvragen. Uw aanvraag geldt ook voor inwonende kinderen tot 18 jaar. Kinderen tot 4 jaar hebben bij de meeste activiteiten vaak gratis toegang. Zij hebben daarom geen pas nodig. Studenten komen niet in aanmerking voor de GelrePas.

Wilt u de GelrePas aanvragen? Dan kunt u een afspraak maken via het Goed voor elkaar team, telefoon (026) 317 99 11.

Persoonlijk minimabudget

Het persoonlijk minimabudget is voor iedereen met een minimuminkomen die met extra kosten te maken krijgt. Uit dit budget krijgt u kosten vergoed als u langdurig een laag inkomen heeft, maar ook als u chronisch ziek of gehandicapt bent, ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd of kosten maakt voor kinderen op de basisschool of het voortgezet onderwijs. Heeft u inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, dan kunt u een persoonlijk minimabudget aanvragen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor het persoonlijk minimabudget? Dan kunt u een afspraak maken via het Goed voor elkaar team, telefoon (026) 317 99 11.

Collectieve ziektekostenverzekering

Samen met zorgverzekeraar Menzis biedt de gemeente Westervoort een goed en betaalbaar zorgverzekeringspakket, voor mensen met een laag inkomen en een hoge zorgvraag. Inwoners met een laag inkomen (120% van de bijstandsnorm) krijgen korting op de prijs van de ziektekostenverzekering van Menzis: 6% korting op het basispakket en 9% korting op het aanvullende pakket. Overstappen kan alleen per 1 januari.

Wilt u aan de collectieve zorgverzekering deelnemen? Dan kunt u een afspraak maken via het Goed voor elkaar team, telefoon (026) 317 99 11.