Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de oneven weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Luiers recyclen

1 juli 2021
Vanaf 1 juli gaan we babyluiers en incontinentiemateriaal recyclen. Dat betekent dat we de luiers nog steeds apart blijven inzamelen, maar dat ze nu een nieuwe bestemming krijgen. Straks worden er biogas, biogranulaat, kunstmest en plastics van gemaakt. En dat zijn weer grondstoffen voor allerlei nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan een kunststof tuinbankje.

Minder CO2-uitstoot

Met het recyclen wordt voor elke ton luiers 899 kilo CO2 bespaard als je dat vergelijkt met verbranden. Met deze nieuwe aanpak zetten we dus een belangrijke, duurzame stap.

Hoe werkt de recycling?

De luiers en slib van de naastgelegen rioolwaterzuivering van het waterschap worden bij ARN verzameld in een speciale reactor. Onder zeer hoge temperatuur worden het slib en het gesmolten plastic in dat reactorvat met elkaar vermengd. Door de hoge temperatuur worden ook alle medicijnresten afgebroken en ziekteverwekkers gedood. Zodra de vloeistof het vat verlaat, worden plastics met een zeef van het slib gescheiden. Het slib wordt vervolgens omgezet in biogas en de plastics worden als grondstof gebruikt.

Gratis afvalzakken

De speciale afvalzakken voor luiers kunt u gratis blijven ophalen in het gemeentehuis. Gebruikte luiers kunt u gratis inleveren bij het Kringloopbedrijf 2Switch (Het Vergun 17). Wilt u alstublieft geen latex handschoenen, geen medicijnen, geen stomazakjes en geen onderleggers in de luierzakken doen. Die horen nog steeds bij het restafval.