Landschap met water en bomen

Crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in Westervoort

24 oktober 2022
Nieuws

Nog steeds ontvluchten veel inwoners van Oekraïne het geweld. De druk om opvangplekken te bieden, is dan ook hoog. Met de opening van een crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, voldoet de gemeente Westervoort aan de taakstelling van 90 opvangplekken. Op een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat wordt een opvang voor circa 80 vluchtelingen gerealiseerd. Momenteel worden in de oudbouw van het gemeentehuis al 58 opvangplekken geboden.

Putman Exploitatiemaatschappij en Bedmobile

In september meldde zich de Putman Exploitatiemaatschappij met het aanbod van een mogelijke tijdelijke opvanglocatie. De gemeente Westervoort heeft besloten hier op in te gaan. Tussen de gemeente en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is afgesproken om de locatie in te zetten voor crisisnoodopvang. Vervolgens is Bedmobile (uit Westervoort) bereid gevonden om hiervoor de noodzakelijke tijdelijke bouwwerken te plaatsen. Bedmobile realiseert door heel Nederland flexibele woon- en opvangprojecten voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

Opvanglocatie en Rode Kruis

De crisisnoodopvang komt op een gedeelte van een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat. Hier moeten eerst tijdelijke bouwwerken worden neergezet die voldoen aan geldende eisen voor onder andere brandveiligheid, sanitaire voorzieningen en privacy. Naar verwachting neemt dit ongeveer zes weken in beslag. Daarna kunnen er maximaal 80 vluchtelingen worden opgevangen. Het Rode Kruis gaat de opvang in opdracht van de gemeente uitvoeren. Martijn van de Ven (Rode Kruis, districtscoördinator hulpverlening): “Het Rode Kruis heeft veel ervaring met (crisis-)noodopvang en werkt graag samen met lokale vrijwilligers om de bewoners een huiselijk gevoel te geven”. Het gaat om een periode van minimaal 12 en (vooralsnog) maximaal 24 maanden.

Vertrouwen

Veel inwoners van Oekraïne zijn door de oorlog hun land ontvlucht en velen zullen nog volgen. Het kabinet heeft burgemeesters daarom opgedragen te blijven voorzien in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Arend van Hout: “Wij vinden het als college van burgemeester en wethouders belangrijk om een extra inspanning te leveren in dit vluchtelingendossier. We voelen de noodzaak en willen er ook graag voor de mensen in de crisisnoodopvang zijn!”.

Afspraak maken

U bent welkom in het gemeentehuis. Wij helpen u graag goed. Daarom werken wij alleen op afspraak.

Het gemeentehuis is dagelijks geopend en dit zijn de openingstijden:

maandag 8.00 - 12.00 uur
dinsdag 8.00 - 12.00 uur
woensdag 8.00 - 16.00 uur
donderdag 8.00 - 12.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.00 uur
 
Hiernaast op de maandagavond, in de oneven weken, van 18.00 - 20.00 uur.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking? Vul het contactformulier in.

Bereikbaarheid KlantContactCentrum

maandag t/m donderdag 8.00 - 16.00 uur
vrijdag 8.00 - 12.30 uur
   
Telefoon: (026) 317 99 11
WhatsApp: (06) 31 96 14 83

 Bereikbaarheid Sociaal Loket

maandag t/m vrijdag 8.30 – 12.30 uur

Bezoekadres

Dorpsplein 1
6931 CZ Westervoort

Postadres

Postbus 40
6930 AA Westervoort

E-mailadres

gemeente@westervoort.nl

Telefoonnummer 

(026) 317 99 11

Blijf op de hoogte en volg ons online