Important message

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus gelden voorlopig aangepaste openingstijden voor de balie in het gemeentehuis:
Het gemeentehuis is dagelijks geopend van 8.00 - 12.00 uur. En op maandagavond in de oneven weken van 18.00 – 20.00 uur.
Voor telefonie en sociale media zijn we geopend van ma - do van 8.00 – 16.00 uur en vrij van 8.00 – 12.30 uur.

Bewoner Westervoort meldt een Aziatische tijgermug bij de NVWA

28 augustus 2018

Update

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in het voorjaar van 2019, met medewerking van de bewoners, geschikte broedplaatsen van muggen verwijderd (waar dit niet kon is met een larvendodend preparaat de muggensoort bestreden).

In 2019 is er gemonitord. Daaruit is het gebleken dat er geen exemplaren zijn gevonden. Eind oktober 2019 is de monitoring afgebouwd en zijn de muggenvallen opgeruimd.

Informatie over de tijgermug kunt u vinden op www.nvwa.nl (zoek op ‘tijgermug’) of www.rivm.nl.


Een bewoner aan het ’t Biezenweitje in Westervoort heeft de vondst van een exotische mug gemeld bij de NVWA. De NVWA heeft op 28 augustus 2018 in het laboratorium vastgesteld dat het inderdaad om een Aziatische tijgermug gaat.

De NVWA wil nu – voordat ze eventueel gaat bestrijden – eerst weten of er meer tijgermuggen in die buurt zijn. Daarom zoekt de NVWA deze week in de directe omgeving van de vindplaats naar larven (in objecten waarin regenwater blijft staan) en zal de NVWA ook lokvallen in de woonwijk plaatsen om te kijken of er mogelijk meer tijgermuggen zijn.  
De NVWA gaat tuinen of bedrijfsterreinen  inspecteren en eventuele broedplaatsen bemonsteren. 

Geen direct gezondheidsrisico

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen ziekten verspreiden, is te verwaarlozen. Het gaat hierbij om ziekten zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. Om deze kans helemaal uit te sluiten, willen we vestiging van deze mug in Nederland voorkomen. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

Meer informatie

  • Meer informatie kunt u lezen in de folder en op de website van de NVWA.
  • Antwoorden op vragen over humane risico’s is te vinden op de website van de RIVM
  • Bij vragen kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via het telefoonnummer 0900-0388.