Hulp voor Oekraïne

De gebeurtenissen in Oekraïne zijn schokkend. Dit raakt ons diep. Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel inwoners hun land.

Actuele informatie

Veel mensen willen hen helpen. Hier vindt u informatie die daarbij misschien van pas komt. Wij verwijzen u graag naar organisaties waar u met uw donatie, hulp en vragen terecht kunt.

Dit overzicht wordt steeds aangevuld met actuele informatie.

Hoe u kan helpen

Giro 555

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555externe-link-icoon.

Inzetten voor noodopvanglocatie en opvang bieden

De inzet van vrijwilligers is hard nodig om vluchtelingen te helpen hun weg te vinden in Nederland. Meer informatie vindt u op de website van Vluchtelingenwerkexterne-link-icoon en de website van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Middenexterne-link-icoon.

Opvang of goederen bieden

Wilt u een vluchteling bij u thuis laten logeren, dan is er informatie op de website van Vluchtelingenwerkexterne-link-icoon en Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Middenexterne-link-icoon. Wilt u spullen doneren? Kijk dan op de website van Stichting Oekraïners in Nederlandexterne-link-icoon.

Tips voor particuliere opvang van Oekraïners

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend. Meer informatie over particuliere opvang vindt u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon. Bijvoorbeeld over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn.

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat je weet waar je aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. 

Handig om te weten als u betrokken bent bij tijdelijke opvang

Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen bij de gemeente leefgeld aanvragen voor voedsel, kleding, persoonlijke uitgaven en wonen. RSD de Liemers zorgt voor de uitbetaling ervan. Meer informatie over deze regeling leest u op de website van de RSDexterne-link-icoon. U kunt leefgeld aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Het aanvraagformulier is er in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

For refugees

Be safe on the run!

Because of the war in Ukraine, women, children and men are fleeing. They are vulnerable to becoming victims of human trafficking and exploitation. Many people offer help, but unfortunately not everyone can be trusted.
Are you on the run? Then do so as safely as possible with the help of the flyer on the website of CoMenshaexterne-link-icoon. The flyer is available in Dutch, English and Ukrainian.

Language

Refugeehelp's website lists several possibilities to learn the Dutch language: https://www.refugeehelp.nl/nl/get-help/education/dutch-language-educationexterne-link-icoon

Libraries also offer books to practice reading and information about reading. https://liemerskunstwerk.nl/externe-link-icoon

In Arnhem, English classes are available at Rozet, and the Dutch language can be learned at Rijn IJssel. 
English: https://rozet.nl/cursussen-en-workshops/5211/engelse-les-voor-oekrainers/externe-link-icoon

Dutch: https://www.rijnijssel.nl/taal-inburgeren-isk/taal/nederlandse-taal-voor-oekra%C3%AFnersexterne-link-icoon

Care

Like Dutch citizens, Ukrainian refugees sometimes have to deal with waiting times for, for example, the dentist, GP, pharmacist, physiotherapist and midwife. This is beyond the control of the municipality. It is a problem that affects all residents of the Netherlands. In case of an emergency, the healthcare provider should assess whether faster treatment is necessary.

Housing

The municipality plays no role in arranging housing for Ukrainian refugees. To qualify for public sector accommodation, one must register with Entreeexterne-link-icoon just like everyone else seeking a house in the municipality. The following organisations also offer rented housing:

Going back to Ukraine (temporarily)

For more information, please contact the IND: https://ind.nl/nlexterne-link-icoon

Check travel advice for Ukraine: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oekraineexterne-link-icoon

Money exchange

From June 15, 2022, refugees with Ukrainian nationality can exchange up to 10,000 cash hryvnia (that's about 310 euros) once. This can be done at branches of GWK Travelex. This arrangement is initially valid for 3 months and runs until September 15, 2022.
For more information, see: https://www.refugeehelp.nl/nl/get-help/finance/currency-exchangeexterne-link-icoon.

More information?

On this page you’ll get answers to your questions (in Dutch, English and Ukrainian): https://vggm.nl/node/1098externe-link-icoon

This is also good to know

Is a refugee from Ukraine entitled to financial support from the Dutch government?

Ukrainian refugees can apply for living allowance for food, clothing, personal expenses. RSD de Liemers takes care of the payment. You can read more on the website of the RSDexterne-link-icoon. You can apply for living allowance by filling in the application form. The application form is available in Dutch, English and Ukrainian.

Can Ukrainian children go to school here?

Children of refugees from Ukraine have the right to education. The municipality and the schools are working together to achieve appropriate education for these children.

Opvang in de gemeente Westervoort

Miljoenen mensen zijn door de oorlog uit Oekraïne gevlucht. Ruim 70.000 daarvan verblijven in Nederland. Ook in Westervoort worden vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. De gemeentelijke opvang in de oudbouw van het gemeentehuis Westervoort biedt 58 personen een tijdelijk onderkomen. De crisisnoodopvang op een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat biedt vanaf eind november opvang aan circa 80 vluchtelingen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel vluchtelingen kunnen worden opgevangen?

De locatie in de oudbouw van het gemeentehuis Westervoort biedt met vijftien slaapkamers opvang aan 58 personen. De crisisnoodopvang op een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat biedt opvang aan circa 80 personen. De bedoeling is dat deze ontheemden na 2 tot 3 dagen doorstromen in een noodopvang zoals de oudbouw van het gemeentehuis er een is.

Zijn er ook kinderen bij?

Momenteel bevinden zich kinderen onder de ontheemden die worden opgevangen in de oudbouw van het gemeentehuis. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen in Zevenaar naar school. Mogelijke kinderen in de crisisopvang gaan niet naar school i.v.m. het zeer korte verblijf in onze gemeente.

Zijn omwonenden geïnformeerd?

Burgemeester Arend van Hout heeft de omwonenden van de opvang in de oudbouw van het gemeentehuis met een brief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Ook is in juni 2022 een inloopavond voor hen georganiseerd. Omwonenden zijn met een brief geïnformeerd over de crisisnoodopvang aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat. Voor hen is op 8 november 2022 een inloopavond georganiseerd.

Hoe lang wordt opvang geboden?

De oudbouw in het gemeentehuis functioneert vooralsnog maximaal 2 jaar (vanaf 1 september 2022). In het geval van de crisisnoodopvang gaat het om een periode van minimaal 12 en (vooralsnog) maximaal 24 maanden.

Wanneer gaat de crisisnoodopvang open?

Hier moeten eerst tijdelijke bouwwerken worden neergezet die voldoen aan geldende eisen voor onder andere brandveiligheid, sanitaire voorzieningen en privacy. Naar verwachting neemt dit ongeveer vier tot zes weken in beslag zodat de crisisnoodopvang waarschijnlijk begin december 2022 open gaat.

Hoe worden de vluchtelingen op de locaties ondersteund?

Bij de opvang in de oudbouw vormt de locatiemanager het eerste aanspreekpunt voor de vluchtelingen. Hij wordt daarbij geholpen door tolken, beveiligers en organisaties als het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Ook zijn informatiemappen voor hen beschikbaar, waarin uiteenlopende onderwerpen aan bod komen. De crisisnoodopvang op het bedrijventerrein wordt in opdracht van de gemeente door Het Rode Kruis uitgevoerd.

Hoe worden de vluchtelingen verder begeleid?

Er is geregeld dat maatschappelijke organisaties die in onze gemeente actief zijn, de vluchtelingen in de oudbouw van het gemeentehuis Westervoort passende activiteiten of ondersteuning bieden.

Krijgen de vluchtelingen leefgeld?

De ontheemden in de noodopvang worden zo snel als mogelijk in de Basisregistratie Personen geregistreerd zodat ze leefgeld kunnen aanvragen. Daarmee kunnen ze in hun eigen behoeften voorzien. Het leefgeld vervalt als ze werk vinden.

Mogen zij in Nederland aan het werk?

Met de opname in Basisregistratie Personen krijgen de vluchtelingen ook een Burger Service Nummer. Daarmee kunnen ze in Nederland aan het werk. Het Werkgevers Service Punt gaat aan de slag om werk voor deze groep te vinden.

Ik zoek personeel

Neem contact op met het Werkgevers Service Punt als u een vacature heeft.